Saturday, 24 March 2012

Akulah Hari Yang Kalian Nantikan . . .

     Kalian ingat hari lahir kalian? Ya! Mana mungkin kalian melupakannya. Setiap hari, ada saja nyanyian hari lahir bergema diatas muka bumi ini. Apa lagi hari penting yang kalian ingati? Hari perkahwinan? Hari perayaan? Bahkan hari kematian?

    Teruslah kalian bergembira dan mengingati hari-hari itu. Sayangnya, ramai yang telah melupakan aku. Ramai yang tidak mengenali aku bahkan ada yang terlupa untuk berkenalan denganku. Tahukah kalian, aku adalah hari yang pasti akan muncul dan akan kalian temui suatu masa nanti.

     Aku lebih besar daripada hari-hari yang kalian nantikan saban tahun. Aku lebih hebat daripada hari-hari yang kalian banggakan. Aku adalah hari yang lebih wajib untuk kalian kenali dan ingati.

       Tatkala aku tiba nanti, kalian tidak akan dapat lari bahkan bersembunyi sekalipun. Aku akan 'memanggil' kalian untuk berhimpun.

   Akan kusediakan sebuah padang bagai hamparan putih yang luas terbentang, tidak berbukit bahkan tidak juga bulat seperti bumi.

       Hamparan itu seluas mata memandang, tiada berpenghujung. Jangan gusar, berjuta-juta kalian mampu dihimpunkan di atas hamparan itu.

        Kalian akan dikumpulkan, berkaki ayam dan bertelanjang bulat tanpa seurat benang. Suami? Isteri? Abah? Ibu? Ayah? Semua itu kalian lupakan. Tiada malu, tiada kenalan. Hanyalah nasib kalian semata-mata.

        Pada hari aku tiba juga , matahari dan bulan dihapuskan cahayanya. Langit akan pecah dengan bunyi yang menakutkan. Lalu muncullah semula matahari dengan kepanasan yang berganda, seakan hanya sejengkal dari ubun kalian. 

         Kalian akan saksikan keadaan kalian yang bermacam-macam. Ada yang berupa kera kerana suka menabur fitnah. Ada pula yang berupa khinzir kerana suka makan rasuah dan melalaikan solat
         
          Ada pula yang mengalir daripadanya nanah serta darah yang busuk dan menikam-nikam lidahnya sendiri. Mereka adalah golongan yang mengajar tetapi tidak sama seperti yang diucapkan.

          Terdapat pula golongan kalian yang telapak kakinya terletak di dahi dan terikat pada ubun mereka yang mana lebih busuk daripada bangkai. Merekalah golongan yang sanggup membeli dunia dengan memperalatkan agama.

          Ada pula yang jalannya tidak lurus, terhuyung-hayang bagai orang mabuk. Mereka inilah yang menyimpan harta dari membelanjakannya ke jalan Allah. Ada pula golongan yang tidak bertangan dan berkaki kerana suka menyakiti orang sekelilingnya.

         Ada juga golongan yang perut mereka dipenuhi ular dan kala jengking nan sentiasa menyengat. Itulah orang yang tidak mengeluarkan zakat.

           Juga golongan yang mulutnya sentiasa mengalir darah yang berbau busuk kerana suka berbohong dalam perniagaan. Terdapat juga golongan yang terasing dan badannya lebih busuk daripada bangkai. Inilah mereka yang menyembunyikan maksiat.

         Ada pula yang terpotong halkumnya, terpisah daripada lehernya. Inilah golongan yang berbohong sebagai saksi. Terdapat juga yang mulutnya tiada berlidah, yakni mereka yang malas mengucap kalimah syahadah.

          Segolongan yang lain akan berjalan dengan kepala di bawah dan kaki di atas. Darah dan nanah sentiasa mengalir dari kemaluannya. Inilah golongan yang suka berzina. 

         Golongan lain pula, mukanya hitam dan perutnya dipenuhi api. Inilah mereka yang suka makan harta anak yatim. Ada pula yang lidah mereka terjelir panjang hingga ke perut, najis dan kencing sentiasa mengalir dari perutnya. Inilah orang yang suka minum arak.

        Banyak. . . dan banyak lagi golongan yang akan muncul pada hari ketibaanku kelak. Tidak terdaya untuk kuceritakan, dan tidak akan tergambar oleh kalian.

         Inginkah kalian tahu siapa aku? Ya! Akulah Padang Mahsyar! Hari pengadilan kalian semua! Hari aku akan tiba untuk menemui kalian. Aku adalah sesuatu yang pasti akan kalian temui.

          Apabila aku tiba, langit akan terbelah. Turunlah Arasy yang akan dipikul oleh malaikat ke bumi ini. Kalian semua akan menundukkan kepala  kerana ketakutan.

               Waktu itu, akan berterbanganlah kitab amalan kalian dari bawah Arasy menuju ke leher setiap pemiliknya. Akan tergantunglah kitab itu di leher kalian menanti untuk dihisab.

              Naraca timbangan akan digunakan untuk mengira amalan kalian. Neraca itu amat besar, mempunyai satu tiang dengan dua daun di kiri dan kanannya. Satu daun bercahaa untuk menimbang pahala, manakala daun yang satu lagi gelap warnanya untuk menimbang dosa.

                Sewaktu kalian dihisab, mulut akan dipateri. Yang akan berkata-kata hanyalah tangan, kaki, dan anggota tubuh menjadi saksi. Tiada dolak-dalik. tiada hujah penipuan. Semua akan diadili dengan bijaksana.

           Setelah kalian selesai dihisab, kalian akan diarahkan melintasi titianSiratul Mustaqim menuju ke Syurga. Lebar titian ini bagaikan sehelai rambut dibelah tujuh. Di bawahnya terbentang gapaian api Neraka.

                    Ada antara kalian yang melintasinya bagai kilat, seperti angin, dengan tunggangan binatang korban mahupun berjalan kaki. Ada yang melepasiya, ada pula yang terjatuh ke dalam api Neraka di bawahnya. Seribu orang yang menitinya, hanya seorang yang akan berjaya sampai ke penghujungnya.

                  Itu serba sedikit huraian tentang hariku. Hariku amat istimewa. Hariku adalah hari pengadilan! Hanya sekali! Tiada dua, tiada yang ketiga kalinya. Malah, aku semakin 'rindu' mahu menemui kalian.

                    Tidakkah kalian juga amat mmenantikan kedatanganku? Sabarlah. . . aku yang bernama HARI MAHSYAR pasti akan datang bertemu kalian.

"Dan demi sesungguhnya, kamu sekarang telah datang kepada Kami dengan keadaan sebatang kara seperti keadaan Kami ciptakan kamu keluar dari perut ibu kamu dulu, tidak berkain baju, tidak berkasut, tidak berkhatan dan tidak berharta benda." (An'am : 94)

No comments:

Post a Comment